Smögen Innebandy Cup är en populär turnering. Men känslorna är upprörda när män får högre segerpris än kvinnor.
Smögen Innebandy Cup är en populär turnering. Men känslorna är upprörda när män får högre segerpris än kvinnor.

Lägre segerpris för damer upprör

Populära Smögen Innebandy Cup breddas och ger i år plats för damlag. Men segrande damlag får inte lika mycket i prispengar som herrlaget. Upprörande, tycker S-politikern Annica Erlandsson.

ANNONS
|

– Jag är jätteupprörd. Det visar att tjejernas idrottande inte är lika mycket värt som killarnas, att deras sportsliga insats inte värderas lika högt, säger hon.

Det segrande herrlaget får 6000 kronor, medan det segrande damlaget får 3000 kronor. Annica Erlandsson fick reda på det under torsdagens sammanträde i utbildningsnämnden.

Sänder fel signaler

– Jag blir så förvånad. Jag trodde att man börjat tänka sig för. Vi som kommun kan inte sända de här signalerna. Det sänder signaler att killars insatser har ett större värde.

Annica Erlandsson vill ha en debatt om skillnaderna i prispengar och de signaler hon anser det sända. Ett inlägg på hennes facebooksida har följts av en lång tråd av kommentarer. De allra flesta ger stöd för hennes åsikt där.

ANNONS

Innebandyturneringen i Sotenäs har arrangerats av privatpersonen Boo Karlsson sedan 1999. Han vill inte ha någon debatt i media.

– Jag har inga kommentarer alls att ge, säger han.

Färre damlag

Första åren turneringen arrangerades var det få herrlag med och prissumman var då 3000 kronor till det segrande laget. Sedan har turneringen vuxit och antalet deltagande lag har legat stabilt på omkring 15. Prissumman till det segrande laget har på senare år höjts till 6000 kronor. I år finns plats för upp till 20 herrlag.

I den första damturneringen finns det plats för upp till 8 lag och prissumman till segrarna är 3000 kronor.

Att herrar får mer i prispengar än damer har varit vanligt inom idrotten under många år. Men på senare år har skillnaderna minskat. På elitnivå i tennis får exempelvis herrsegraren och damsegraren i Wimbledon lika mycket pengar sedan några år tillbaka.

Även i Vasaloppet är segerpremierna lika sedan 2013.

Musselloppet ändrade sig

I Bohuslän gick debattens vågor höga inför Musselloppet i Lysekil år 2013. Segrande kvinna skulle få 2500 kronor i prispengar, segrande man 5000 kronor. Efter debatten backade arrangören och införde lika stort segerpris i herr- och damklassen.

ANNONS