Leif ”Loket” Olsson om nya livet: ”Kollar trav och dricker kaffe”

Snart 80 år fyllda och snudd på ett halvt liv i offentlighetens ljus har Leif ”Loket” Olsson ingen längtan efter att synas längre.
– Jag sitter i spelbutiken, kollar trav och dricker kaffe. Det är mycket goare, säger han. Nu berättar ”Loket” om livet som pensionär, hur han ser på coronaviruset och bingolotternas nya pris.

ANNONS
|

– Det är ett jävla tjöt om det.

Om vadå?

– Alla ringer mig och frågar om det, vad fan jag tycker om den jävla kostnaden. Att de höjer priserna med 100 procent per lott! Jag lägger mig inte i det, de får väl göra vad de vill.

Sportjournalisten och tv-profilen Leif ”Loket” Olsson, 78, kräver knappast någon närmre presentation.

Under tio års tid var han Sveriges kanske kändaste person när han ledde succétåget ”Bingolotto” i TV4 mellan 1989 och 1999.

Själv har han ingen längtan tillbaka till rampljuset och är trött på att prata om Bingolotto.

Tänker du spela under uppesittarkvällen?

ANNONS

– Nej, det gör jag inte.

Sedan följer harangen om ”det jävla tjötet” kring att Bingolotto höjer priset från 50 kronor till 100 kronor per lott till Uppesittarkvällen den 23 december.

– Det gör väl det för allas bästa, men det är klart att alla ska kunna ha råd att kunna spela. Det får inte bli så att vissa inte kan spela eftersom de inte har råd att köpa lott. Då är det fel. Men det är ett jävla tjöt om det.

”Det är ett jävla tjöt om det”, säger Leif "Loket" Olsson om det nya priset på bingolotterna.
”Det är ett jävla tjöt om det”, säger Leif "Loket" Olsson om det nya priset på bingolotterna. Bild: Thomas Johansson/TT

Loket kör bingo på onsdagar: ”Jajemän”

78 år fyllda lever Loket pensionärsliv. Koppling till bingo har han emellertid fortfarande – varje onsdag kör han bingodragningar på Idrottens bingo på Kungsgatan.

– Jajemän. På onsdag blir det julfinal nere på Grand.

Hur funkar det att köra bingo i pandemitider?

– Vi har tillstånd att ta in 150 personer och bara de sitter med avstånd går det bra. Och det gör de ju.

December har varit en mörk månad ur pandemisynpunkt för svensk del och viruset har kopplat ett allt fastare grepp om den svenska tillvaron.

Det är ingenting som bekymrar Loket särskilt mycket.

– Jag springer inte runt och tänker på det. Får jag det så får jag det. Men jag känner mig inte sjukare än vad jag brukar göra. Klart, man ser alla som springer omkring med munskydd... det kanske man själv skulle göra, säger han.

ANNONS

Bara du är rädd om dig så.

Loket ger ifrån sig sitt karaktäristiska, bullrande skratt.

– Det löser sig med den saken.

Loket om sitt stora travintresse: ”Det gick åt helvete”

Men det är travet som tar störst utrymme i Lokets liv.

Travintresset har han haft länge och under många års tid har Olsson varit ute på travbanor runt om i Sverige och varit konferencier.

Under GP:s samtal med Loket är det bara minuter kvar tills dess att hans delägda häst Niky Flax, tränad av Halmstadtränaren Johan Untersteiner, tävlar på travbanan Vincennes utanför Paris.

– Jag har bara den hästen just nu, men under årens lopp har jag haft en jävla massa hästar. Nu har den varit bra på sistone och tjänat pengar nere i Frankrike. Den var en besvikelse ett tag, men nu är den tillbaka igen, säger ”Loket”.

I sulkyn bakom Niky Flax sitter franske kusken Pierre Vercruysse.

– Senaste gången hade han nummer tre och det är ett jävligt bra spår. Perfekt, tänkte jag, men det gick åt helvete. Johan körde och han fick fjärde invändigt och då sitter man ju fast. Därifrån kommer man ingenstans.

– Det är nästan bättre med sådana kuskar som inte har något ansvar för hästarna utan bara kör. De kör för fullt och spelar nästan ingen roll om hästen dör, bara de får köra. Men det är klart, Johan tar ju ut en månadsavgift för att han tränar hästen och då är det nog bra om den fortfarande är vid liv.

ANNONS

Loket skrattar.

Johan Untersteiner Niky Flax
Kusken och tränaren Johan Untersteiner bakom Niky Flax, som Loket är delägare i. Bild: Lars Persson/Hallands-Posten

Loket: ”Ibland spelar jag hårt – ibland inte”

Besöken på Åby lyser dock allt mer med sin frånvaro och har så gjort under en längre period, även innan pandemin.

– Nej, jag har inte varit där på hur länge som helst. Men jag kanske hade kommit dit om jag hade försökt, det vet jag inte.

Han har ett annat smultronställe när det gäller att konsumera travsport, nära lägenheten hemma i Lunden.

– Det är mycket goare att sitta nere i spelbutiken. Där sitter jag, dricker kaffe och tittar på trav. Ibland spelar jag hårt och ibland inte. Hade inte jag suttit här hade ägaren inte kunnat försörja sig. Så mycket som jag är här. Men nu har de börjat få in paket och tjänar väl pengar på det också, säger ”Loket”.

Hur firar du jul, Leif?

– Det blir hemma i Göteborg ihop med ett par kompisar. Vi skulle åkt till Bohuslän egentligen men nä, vi skiter i det.

Hur det gick för Niky Flax?

Den spurtade i mål som fyra, med både häst och kusk fortsatt i livet.

ANNONS