Nu har golfproffsen intagit Skaftö open: ”Känner stor stolthet”

Skaftö open är igång och får beröm.
Häng med när Bohusläningen tog pulsen på tävlingen under ett par intensiva timmar.
– Jag känner en stor stolthet över att vår lilla ö kan arrangera en så här stor tävling, säger funktionären Lena Garberg.

ANNONS
|

Fredag förmiddag. Klockan är exakt 09.56. Klara Forsell från Grundsund ska precis slå ut vid första hålet intill klubbhuset. 15-åringen ler, men säger samtidigt till sin caddie att hon är lite nervös.

Det är i princip knäpptyst. Här måste alla mobiltelefoner vara ljudlösa för att inte störa spelarna.

Diiiiing.

Det är så det låter när Klara Forsell träffar bollen med klubban. Hon får dagens högsta applåder av publiken som står bakom det ljusblåa repet. Hon vandrar ut mot banan för att fortsätta sin debut i en proffstävling.

Vid klubbhusets uteservering, med utsikt över det första och sista hålet på banan, sitter två proffsspelare i den behagliga sensommarvärmen. Det är Alexandra Bonetti och Anne Charlotte Mora, båda från Frankrike, som börjar spela först efter lunch.

ANNONS
Alexandra Bonetti och Anne Charlotte Mora stortrivdes under Skaftö open. Båda spelarna kommer från Frankrike.
Alexandra Bonetti och Anne Charlotte Mora stortrivdes under Skaftö open. Båda spelarna kommer från Frankrike. Bild: Edvin Bergström

– Alla golfare gillar fin natur och Skaftö är fantastiskt. Det finns många platser som vi vill utforska här på ön efter att vi har spelat klart i dag. Vår förhoppning är att vandra lite och sedan ta oss ett dopp i vattnet, säger Alexandra Bonetti.

Nedanför restaurangen, vid eventområdet, står golfspelaren Jennifer Sräga från Tyskland och blickar ut över banan. På lördag och söndag ska hon spela paragolftävlingen som spelas parallellt med huvudtävlingen. Hon är rankad tvåa i världen och är förväntansfull inför helgen.

– Det är otroligt kul att vara här. Det är alltid roligt att se när proffsen spelar och det är extra skoj för mig som ska få vara och spela under en så här stor tävling.

Jennifer Sräga håller inte igen med orden när hon får frågan om vad hon tycker om landet hon besöker för första gången.

– Jag älskar Sverige. Landskapet här är väldigt vackert och svenskarna är mycket trevliga.

”Det är en väldigt fin bana. Den är visserligen lite svår eftersom den är kort och smal, men jag tycker om den”, säger Jennifer Sräga från Tyskland.
”Det är en väldigt fin bana. Den är visserligen lite svår eftersom den är kort och smal, men jag tycker om den”, säger Jennifer Sräga från Tyskland. Bild: Edvin Bergström

Bohusläningens reporter och fotograf vandrar vidare längs banan. Vi möter flera kommuninvånare i publiken, men även turister och andra golfintresserade.

Vid ett av hålen ser vi Henrik Andreasson och Mattias Höglund från Lysekils kommun. Båda är golffantaster och ställer upp under tävlingen och är caddies åt var sin spelare.

ANNONS

Mattias Höglund och spelaren Billie-jo Smith från England ställer glatt upp för en bild. Båda ler. Kameran knäpper. De går vidare mot nästa hål.

Men när vi frågar Henrik Andreasson om han och Alexandra Swayne från Amerikanska Jungfruöarna vill vara med på en bild blir svaret ett annat.

– Det är inte läge just nu. Det gick rätt dåligt på green precis. Hon missade en bra birdiechans och även returen, så det blev tyvärr en bogey, säger Henrik Andreasson som berättar att han annars hade en ”vansinnigt rolig dag på golfbanan”.

Vi går tillbaka mot klubbhuset när våra blickar möter två bekanta ansikten: golfproffset Jessica Karlsson och den tidigare handbollsspelaren i Kroppskultur, Pontus Lundqvist. Paret från Uddevalla står på den stora greenen där Jessica Karlsson övar puttar inför tävlingen.

– Jag bor hemma i Uddevalla denna vecka. Så det är perfekt. Det ska bli jättekul att spela på Skaftö och hemmaplan. Min familj och kompisar är här, så det ska bli väldigt roligt, säger Jessica Karlsson.

Den speciella tävlingen till trots, så har mycket av hennes fokus varit på annat håll den här veckan.

– Jag blev faster i tisdags och fyllde 30 år i går. Därför har det varit mycket tankar på annat, men det ska bli jättekul att spela på Skaftö och hemmaplan.

ANNONS
Uddevallaparet Pontus Lundqvist och Jessica Karlsson.
Uddevallaparet Pontus Lundqvist och Jessica Karlsson. Bild: Edvin Bergström

Klockan närmar sig lunch och fler och fler åskådare strömmar till området.

En som varit här sedan länge är Lena Garberg från Grundsund. Hon är en av 150 funktionärer som varje dag arbetar ideellt för att tävlingen ska kunna äga rum. Hon och hennes medarbetares ansvar är att transportera majoriteten av alla 126 spelare till och från banan.

– Det är 38 privatpersoner som upplåter en del av sina hem till spelarna som kommer hit. Alla bor i närområdet: antingen på Bokenäs eller på Skaftö, säger Lena Garberg.

Hon berättar att det blir långa och stressiga arbetsdagar, men att hon samtidigt har väldigt roligt.

– Det roligaste med mitt uppdrag är att jag får träffa spelarna. Jag har börjat känna dem eftersom många kom hit i början av veckan.

Lena Garberg har själv spelat golf i 20 år. ”Jag engagerar mig i Skaftö open för att jag spelar golf här och gärna vill hjälpa klubben”, säger hon.
Lena Garberg har själv spelat golf i 20 år. ”Jag engagerar mig i Skaftö open för att jag spelar golf här och gärna vill hjälpa klubben”, säger hon. Bild: Edvin Bergström

Under veckan fram till i dag, fredag, har hon upplevt en förändring bland spelarna som kommer från 30 olika länder.

– När vi hämtat spelarna, tidigare i veckan, har vissa varit lite sena till upphämtningen. Sedan har det varit lite skoj och flams i bussen till golfbanan.

Men i dag, när tävlingen startade, var det annorlunda.

– Då stod alla utanför husen och väntade med sina golfbagar. Alla var fokuserade och det var ganska tyst när vi åkte till banan. Då blev jag imponerad över spelarnas professionalism.

ANNONS

Lena Garberg tycker att tävlingen är viktig för ön.

– Tävlingen innebär att Skaftö syns i Sverige och i hela världen. Vi kan se om Skaftö open på tv och jag kan tänka mig att många upptäcker vår ö på det sättet. Det är väldigt bra marknadsföring och jag känner en stor stolthet över att vår lilla ö med 1800 fastboende personer kan arrangera en så här stor tävling.

ANNONS