Frankrike vann OS-semifinalen efter förlängning.
Frankrike vann OS-semifinalen efter förlängning. Bild: Jessica Gow/TT

Smärtsam svensk förlust i OS-semifinalen

Kan en förlust göra mer ont än så här?
De svenska handbollsdamerna var så nära en historisk OS-final. Men Frankrike vände och vann efter förlängning.
– Det känns tomt, trots att det är fullt här inne, säger Jamina Roberts till Max.

|

Jamina Roberts gjorde semifinalens första mål och viftade flera gånger med sin knutna näve. Det var som att hon ville skicka en signal till Frankrike och de 27 000 åskådarna i Lille, att Sverige minsann inte tänkte ge de regerande mästarna någon enkel match.

Och vilken match det blev sedan.

Johanna Bundsen – vad är hon gjord av? – fortsatte sitt succé-OS och stod i första halvlek för en av de svettigaste insatser som kan ha skådats på den här nivån.

Det var bara ett problem: Laura Glauser i Frankrikes mål spelade nästan lika bra.

Sverige slet hårt offensivt i början och när Jenny Carlson reducerade till 3–4 innebar det slutet på en nästan nio minuter lång blågul måltorka.

Kopplade greppet

Det var också starten på en smärre målexplosion. Sverige öste på med ytterligare fyra mål i rad och kopplade ett ordentligt grepp, 7–4, på guldfavoriten.

I halvtid hade ledningen krympt till 12–10 efter att Bundsen räddat 52 procent av de franska skotten.

Påhejade av en sanslöst högljudd publik fortsatte fransyskorna att jaga i andra halvlek. Men Sverige bet ifrån – och till och med ryckte ifrån. När Jamina Roberts kontrade in 20–16 ledde Blågult för första gången med fyra mål.

Bara drygt en kvart återstod och goda råd började bli dyra för Frankrike, detta stjärnspäckade landslag som inför semin hade mött Sverige tolv gånger i rad utan att förlora.

Med drygt sex minuter kvar var Frankrike ändå ikapp och likaläget stod sig till slutet.

Ledde i slutsekunderna

Kristin Thorleifsdottir pangade in 25–24 till Sverige med dryga minuten kvar. Med 14 sekunder kvar utjämnade Frankrike.

Nervpärsen fortsatte med förlängning – och framför sig hade svenskorna de tio viktigaste minuterna i sina handbollskarriärer.

Då gick allt åt skogen.

Inbytta målvakten Hatadou Sako växte till en jätte när Sverige brände läge efter läge. Redan efter den första av de två femminutarna hade Frankrike ryckt åt sig en tremålsledning. Till slut blev segersiffrorna 31–28.

– Vi hade chansen att avgöra det i full tid, säger Jamina Roberts.

Sverige får försöka ladda om inför lördagens bronsmatch och en ny chans att ordna en historisk OS-medalj.

– Den matchen på lördag ska vi vinna. Jag har inte tid att deppa och det har ingen annan heller, det ska jag se till. Vi ska vinna den matchen, säger Jamina Roberts.