Tolv stjärnor att ha koll på 2022

Tolv stjärnor fördelade på lika många månader – här är några av de hetaste idrottarna och tävlingarna under sportåret 2022.

ANNONS
|
Emma Raducanu.
Emma Raducanu. Bild: ROBERT DEUTSCH

+ Januari

Stjärnan: Emma Raducanu, Storbritannien, tennis.

Tävlingen: Australian Open, Melbourne, 17–30 januari.

Emma Raducanu gjorde det "omöjliga" i US Open i höstas. Som oseedad kvalspelare tog sig 18-åringen hela vägen till segern, efter att inte ha förlorat ett set på hela turneringen. Fortsättningen av 2021 har inte bjudit på några stora glädjeämnen för Raducanu, som i sina tre WTA-turneringar efter US Open-segern som bäst har nått kvartsfinal. Australian Open blir hennes blott tredje grand slam-turnering i karriären.

Gu Ailing.
Gu Ailing. Bild: PATRICK STEINER

+ Februari

Stjärnan: Gu Ailing, Kina, freeskiing.

Tävlingen: OS, Peking, 4–20 februari.

18-åringen som har en amerikansk pappa och en kinesisk mamma föddes i San Francisco. Hon tävlade inledningsvis för USA, som Eileen Gu, innan hon för ett par år sedan valde att börja tävla för Kina. Gu Ailing har blivit omfamnad i Kina efter nationsbytet, samtidigt som hon har fått ta emot dödshot från annat håll. Den unga stjärnan har redan tagit VM-guld i både halfpipe och slopestyle och blir ett stort hemmahopp i OS.

ANNONS
Armand Duplantis.
Armand Duplantis. Bild: JOEL MARKLUND

+ Mars

Stjärnan: Armand Duplantis, Sverige, friidrott.

Tävlingen: Inomhus-VM, Belgrad, 18–20 mars.

"Mondo" Duplantis har redan hunnit snickra ihop en imponerande meritlista som stavhoppare, där både världsrekord och OS-guld sticker ut. Men faktum är att svensk-amerikanen fortfarande inte har tagit VM-guld, vare sig inomhus eller utomhus. I Belgrad får han chansen när inomhus-VM avgörs för första gången på fyra år. Senast, i Birmingham 2018, väntade Duplantis fortfarande på det stora genombrottet och slutade sjua.

Jon Rahm.
Jon Rahm. Bild: BRIAN SNYDER

+ April

Stjärnan: Jon Rahm, Spanien, golf.

Tävlingen: US Masters, Augusta, 7–10 april.

Herrarnas majorsäsong har blivit alltmer komprimerad och när spelarna peggar upp i Masters har det gått nio månader sedan senast, i British Open. Augusta National är en bana med en speciell relation till spanjorer – Seve Ballesteros, José Maria Olazabal och Sergio García har alla vunnit där. Kanske är turen nu kommen till världsettan Jon Rahm, som i sina fyra senaste Mastersstarter har slutat 4–9–7–5.

Nazem Kadri.
Nazem Kadri. Bild: JEFF CURRY

+ Maj

Stjärnan: Nazem Kadri, Kanada, ishockey.

Tävlingen: Stanley Cup, startar i maj.

Colorado Avalanche är en av favoriterna till att vinna Stanley Cup-bucklan, vilket i så fall skulle vara första gången sedan 2001 för Denverklubben. En av nycklarna till framgång blir att 31-årige kanadensaren Nazem Kadri fortsätter att spela som hittills under säsongen. Centern, som tredjades till Colorado från Toronto 2019, upplever karriärens bästa säsong i NHL och har fram till juluppehållet stått för 38 poäng på 24 matcher.

ANNONS
Kasper Fosser.
Kasper Fosser. Bild: MATHIAS BERGELD

+ Juni

Stjärnan: Kasper Fosser, Norge, orientering.

Tävlingen: VM, Kolding, 26–30 juni.

I Sverige handlar det mesta av orienteringsrapporteringen om suveräna Tove Alexandersson, men på herrsidan hittas det största namnet i stället i Norge – även om han bor i Sverige. Kasper Fosser, som tävlar för IFK Göteborg, är bara 22 år men lyckades den gångna säsongen vinna både VM-guld och den totala världscupen. Sannolikt lär vi få höra mer om Fosser framöver.

Ellen White.
Ellen White. Bild: MOLLY DARLINGTON

+ Juli

Stjärnan: Ellen White, England, fotboll.

Tävlingen: EM i England, 6–31 juli.

Ellen White blev nyligen historisk som den vassaste målskytten någonsin i det engelska damlandslaget. 32-åringen står på 48 mål för England, som i sommar är värd för det Europamästerskap som skjutits upp ett år på grund av coronapandemin. Frågan är om England med Whites hjälp kan vinna ett stort mästerskap för första gången. Det har varit nära förut – både 1984 (då Sverige vann på straffar) och 2009 (då Tyskland vann med 6–2) spelade England EM-final.

Anna Nordqvist.
Anna Nordqvist. Bild: TOBY MELVILLE

+ Augusti

Stjärnan: Anna Nordqvist, Sverige, golf.

Tävlingen: British Open, Muirfield, 4–7 augusti.

16 gånger har herrarnas British Open spelats på klassiska Muirfield i Skottland, men för damerna är det första gången nu. Dessutom med en svenska som regerande mästare, eftersom Anna Nordqvist vann på Carnoustie 2021 och tog sin tredje majortitel i karriären. Totalt 6,8 miljoner amerikanska dollar står på spel för startfältet på Muirfield, den största prispotten i de fem majortävlingarna på damsidan.

ANNONS
Breanna Stewart.
Breanna Stewart. Bild: BRIAN SNYDER

+ September

Stjärnan: Breanna Stewart, USA, basket.

Tävlingen: VM i Australien, 22 september–1 oktober.

USA:s damer har vunnit tre raka VM-turneringar och sju raka OS, så det är inte direkt någon tvekan om vilket lag som får bära favoritskapet i världsmästerskapet "down under". 27-åriga Breanna Stewart har därmed goda chanser att bygga ut sin redan långa meritlista, där fyra guld med USA samsas med två WNBA-titlar med Seattle Storm efter att hon båda gångerna utsetts till finalens "MVP".

Almaz Mirgazov.
Almaz Mirgazov. Bild: KENTA JÖNSSON

+ Oktober

Stjärnan: Almaz Mirgazov, Ryssland, bandy.

Tävlingen: VM, Irkutsk, oktober (exakta datum inte fastslagna).

Den senaste VM-finalen i bandy spelades i Vänersborg 2019 och då blev läckre liraren Almaz Mirgazov rysk guldhjälte med tre mål, bland annat det helt avgörande i förlängningen. I VM 2020 skulle sedan Mirgazov & Co försvara VM-titeln hemma i Irkutsk, men mästerskapet sköts upp först ett år och sedan ytterligare ett på grund av coronapandemin. Tanken är att det i oktober ska bli tredje gången gillt i den sibiriska staden norr om Mongoliet.

Henny Reistad.
Henny Reistad. Bild: LUDVIG THUNMAN

+ November

Stjärnan: Henny Reistad, Norge, handboll.

Tävlingen: EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro, 4–20 november.

Regerande Europamästare och regerande världsmästare – och med ett rejält sparkapital i Henny Reistad. Lita på att Norge kommer vara en av de stora favoriterna även i EM i november. Vissa anser att niometersspelaren Reistad redan är bäst i världen, medan andra misstänker att hon kan bli det framöver. Men när Norge nyligen tog VM-guld fick Reistad spendera en hel del tid på bänken, innan hon i andra halvlek av finalen mot Frankrike var en av de stora hjältarna.

ANNONS
Lionel Messi.
Lionel Messi. Bild: AGUSTIN MARCARIAN

+ December

Stjärnan: Lionel Messi, Argentina, fotboll.

Tävlingen: VM i Qatar, 21 november–18 december.

Det var nära i finalen på Maracana 2014, men Leo Messi saknar fortfarande ett VM-guld för att kröna sin otroliga karriär. Kanske kommer sista chansen nu för Messi, som fyller 35 år i sommar. På grund av den extrema värmen i Qatar spelas VM sent på året och först den 18 december får Argentina eller något annat landslag lyfta bucklan efter finalen i Lusail.

ANNONS