FILE - In this Wednesday, Dec. 5, 2012 file photo, a general view of Givat Hamatos area is seen in east Jerusalem. Israel is quietly advancing controversial settlement projects in and around Jerusalem while refraining from major announcements that could anger the Biden administration. Critics say Israel is paving the way for rapid growth when the political climate changes. (AP Photo/Sebastian Scheiner, File)  XMA301
Vy över östra Jerusalem. Bild: Sebastian Scheiner

Vad kan egentligen Palestina erbjuda rent konkret i dagsläget?

Israels rättigheter lyser med sin frånvaro i böckerna, skriver Martin Telinius i en replik till Kalle Willborg.

ANNONS
|

Replik till Kalle Willborg 9 december

LÄS MER:Är det inte Martin Telinius som är ensidig?

Att läsa en rapport är inte speciellt märkligt, men jag tror att vi både skulle kunna hålla med om att hur man ser på den och vilken slutsats man drar, beror mycket på sin egen politiska åskådning.

Willborg måste troligen ha läst en helt annan artikel för även om rapporten nämner pluralism och mänskliga rättigheter så är det enbart för palestinierna. Israels rättigheter lyser med sin frånvaro i böckerna. Det står dock utom alla tvivel att rapporten belyser den genomgående och djupt rotade antisemitismen som genomsyrar hela det palestinska samhället. Israel som stat nämns sällan eller aldrig. Judar får negativa stereotyper tillskrivna sig, bland annat de som förrådde profeten Mohammed och därmed beskrivs som svekfulla. Enligt IHRAs definition av antisemitism (https://www.holocaustremembrance.com/sv/resources/working-definitions-charters/internationella-alliansens-hagkomst-av-forintelsen-icke) som Sveriges regering antagit så står det "förnekandet av judarnas rätt till en egen stat är antisemitism". Vidare att även "nyttja symboler och bilder som förknippas med traditionell antisemitism". Skolböckerna uppfyller med råge kraven på bägge, även om det finns undantag.

ANNONS

Det enda och sista avtalet mellan Israel och Palestina var just Oslo-avtalet från 1994. Sedan dess har palestinierna konsekvent nekat till samtliga förhandlingar. Fredsfrågan i Israel är i princip inte prioriterad. Istället har man mer att vinna på handelsavtal med arabiska stater som faktiskt kan erbjuda Israel något. Vad kan egentligen Palestina erbjuda rent konkret i dagsläget?

Östra Jerusalem är ett område som är annekterat av Israel och där har man helt riktigt andra skolböcker som inte uppmanar till hat mot Israel och judarna. Det skulle vara märkligt om man i de skolböckerna använde en retorik eller bilder som leder till ökad palestinsk nationalism eftersom detta historiskt sett lett till två blodiga intifador. Självklart kan israeliska övergrepp bidra till hatet, men om du går i en skola som är döpt efter en terrorist så kanske det inte är så konstigt att barnet hatar både judar och Israel på skolavslutningen. Detta barn, helt redo att kasta sten eller ta på sig en självmordsväst för att i linje med skolböckerna uppfylla målet om att bli martyr för den palestinska staten?

Sionismen är en omstridd ideologi men i grunden handlar den om det judiska folkets rätt till självbestämmande och rätten till en egen stat, Israel. Inom ett demokratiskt samhälle ryms många åsikter och Willborg får självklart vara emot Israel. Det blir dock ett problem om han vägrar erkänna att Israel är en legitim stat eller att han helt enkelt vill att den ska förstöras och ersättas med ett enda Palestina. Då blir det antisemitism och detta, kallat världens äldsta hat, är något som vi alla bör ta avstånd från. För vi vet med historien som facit vad den kan leda till.

ANNONS

Martin Telinius

Filosofie magister i statskunskap och bosatt i Israel

ANNONS