Enligt flera undersökningar ägnar vuxna i Sverige i genomsnitt cirka tre timmar om dagen åt sin mobiltelefon.
Enligt flera undersökningar ägnar vuxna i Sverige i genomsnitt cirka tre timmar om dagen åt sin mobiltelefon. Bild: Naina Helén Jåma/TT

”Innebär det att jag scrollar bort tjugo års heltidsarbete?”

Hur mycket tid lägger vi egentligen på saker under en livstid? Elin Gustafsson reflekterar över tiden vi tittar på oss själva i spegeln, sömn och skärmtid.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationUddevalla|
|

Jag har aldrig tid.

Det är en tanke som ofta slår mig, i synnerhet en vanlig dag efter jobbet. Jag ska bara slötitta på telefonen en liten stund och vips så har klockan slagit tio på kvällen och jag har inte fått något gjort.

Jag brukar inte älta det här med att sitta för mycket med mobilen, att begränsa min skärmtid eller ens fundera kring att ha en så kallad digital detox. Herregud, så mycket tid ägnar jag väl ändå inte åt min lilla telefon. Eller?

Har börjat tvivla

Mitt tvivel började efter att jag läste ett inlägg på Instagram om hur mycket tid man lägger på olika saker under en livstid. 60 minuter framför spegeln varje dag i ett helt liv innefattar i runda slängar 12 års heltidsarbete. 12 år! Framför spegeln! Det är helt klart en skrämmande siffra.

ANNONS

Inte för att jag ens lägger hälften av den tiden framför spegeln, i synnerhet inte under pandemin då det ska mycket till för att jag ska äntra duschen, greppa kammen och allt det där - men det fick mig att fundera över vad jag egentligen spenderar min lediga tid på.

Det sägs att vi sover bort i runda slängar en tredjedel av livet. Det låter extremt mycket, men sova är ett nödvändigt ont och därför räknas det ändå inte in i "slöseri med tid"-kategorin. Däremot finns det en del andra, mindre livsnödvändiga, saker att mäta. Som skärmtid, till exempel.

Scrollande under en livstid

Det jag själv uppfattar som "inte så mycket" skärmtid visar med facit i hand att jag pendlar mellan 3-4 timmar i snitt om dagen. Det är alltså nästan en halvtidstjänst, varje dag.

För att rena mitt samvete lite går ungefär hälften av tiden åt till kommunikation, musiklyssnande och nyhetsläsande, och det måste väl ändå klassas som lite mer nödvändigt? Det innebär att jag "bara" ägnar två timmar om dagen till hjärndött scrollande. Alltså bara i runda slängar 20 års heltidsarbete under min livstid. Det är väl inte... så farligt?

Enligt flera undersökningar, bland annat av Demoskop, ägnar vuxna i Sverige i genomsnitt cirka tre timmar om dagen åt mobilen. Sedan sociala mediers begynnelse har det diskuterats flitigt kring huruvida det är bra eller dåligt för mänskligheten och att vi lägger allt för mycket tid och energi i våra telefoner. Oron för att vi inte är tillräckligt mycket i den "fysiska världen" är påtaglig bland många samtidigt som gränsen mellan online och offline suddas ut. Sociala medier har absolut sina baksidor - men nej, världen skulle inte bli bättre utan dem.

ANNONS

Avgränsa det som inte får en att må bra

Många umgås med sina vänner online och bara nu i pandemitider har sociala medier betytt ännu mer för att vi ska kunna hålla kontakten med nära och kära. Vi hittar ständigt nya sätt att kommunicera på, som den röstbaserade appen "Clubhouse" eller den nya digitala fritidsgården i Uddevalla, för att ta nämna några.

Visst kan man ifrågasätta huruvida det är hälsosamt att scrolla ändlöst genom andras liv två timmar om dagen bara för att man själv inte vill ta tag i sitt eget, men kanske är det snarare viktigt att fundera kring hur man mår vid användandet av sociala medier och i så fall avgränsa sådant som inte får en att må bra.

Trots satt det innefattar drygt tjugo års heltidsarbete kommer jag nog inte begränsa min skärmtid - men däremot sluta skylla på att jag inte får något gjort för att jag "aldrig har tid".

LÄS MER:Hajpad app har lanserats i Sverige

LÄS MER:Digital fritidsgård för unga i Uddevalla redan en succé

ANNONS