"Vilka trender ska aldrig mer få se dagens ljus?"

Det var väl bara en tidsfråga innan man skulle hamna på "den andra sidan" och med det sagt är det kanske bäst att bara backa långsamt ut ur det här generationsbråket, skriver Elin Gustafsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Använder du dig av gråtskratt-emojin, har du snedbena och snortajta jeans? Ja, då är du helt ute. I alla fall enligt generation Z, så kallade zoomers (personer födda 1996 och framåt).

De senaste veckorna har ett stort och tämligen humoristiskt generationsbråk uppmärksammats på sociala medier där zoomers helt enkelt gör narr av generation Y, så kallade millenials (födda mellan 1981-1996). På sociala medier florerar videos där unga uttrycker hur mycket de stör sig på millenials och hur töntigt det är med modet som trendade i mitten på 00-talet, något som många millenials fortfarande håller kärt.

Trots att det egentligen är helt omöjligt för en äldre generation att "vinna" över den yngre när det gäller trender har millenials gett sig in i fajten för att försvara sina snedbenor, favoritemojis och tajta brallor. De menar helt enkelt att zoomers "klär ut sig" till hur de själva såg ut på 90-talet med mittbena och pösiga jeans. Men ingen tonåring kunde väl bry sig mindre.

ANNONS

LÄS MER:Garderoben är överfull, ändå har jag inget att ha på mig

Modetrender är något som ofta kommer och går igen. 70-talets utsvängda jeans, 80-talets cykelbyxor och 90-talets så kallade "fiskehattar" och midjeväskor är några exempel på trender som återuppstått. Men byxorna som bokstavligt slickar huden på benen verkar få vänta innan de gör en "comeback" bland unga trendsättare.

Det är dock inte bara modet som skiljer generationerna åt i just den här frågan, utan även beteenden och användandet av sociala medier. Facebook har sedan en tid blivit en plattform för den äldre generationen, i det här fallet främst generation X (personer födda mellan mitten av 60-talet till början av 80-talet) medan TikTok främst används flitigt av de yngre. Inget konstigt alls, vilken tonåring vill hänga i samma "rum" som sina föräldrar?

LÄS MER:Hajpad app har lanserats i Sverige

Sättet man använder sociala medier på och hur man uttrycker sig förändras hela tiden. Det var inte så länge sedan många äldre i min egen närhet upptäckte världen av emojis vilket resulterade i ett nästan sjukligt användande av dessa för att beskriva alla tänkbara känslor. Inte räckte det med en, två eller tre emojis, utan helst en handfull. Samtidigt blev det påtagligt hur dessa emojis kunde tolkas på olika sätt. Som när sambons mormor skickade ett sms om att katten hade dött följt av några gråtskratt-emojis. För henne föreställde det ju en gråtande gubbe, vilket i och för sig är sant...

ANNONS

LÄS MER:Tiktok har sprungit om Facebook

Oenigheter och skillnader generationer emellan är naturligt och något som alltid pågår. Som den relativt sent födda millenial jag själv är har jag lagt de supertighta jeansen på hyllan, men jag erkänner: gråtskratt-emojin finns bland mina mest använda i mobilen och ja, snedbenan tittar även den fram ibland. Det var väl bara en tidsfråga innan man skulle hamna på "den andra sidan" och med det sagt är det kanske bäst att bara backa långsamt ut ur den här generations-diskussionen och istället vänta spänt på vilka trender som kommer härnäst.

Vilka trender hoppas du aldrig mer ska få se dagens ljus?

LÄS MER:"Fler vuxna borde testa att kasta in handduken"

ANNONS