Ammar, Adam och Manal är kritiska över den nya måltidspolicyn i Uddevalla.
Ammar, Adam och Manal är kritiska över den nya måltidspolicyn i Uddevalla. Bild: Nemanja Kazic

Föräldrarnas ilska växer mot skolmaten i Uddevalla

Exkludering, ändrade matvanor, och diskriminering.
Kritiken mot den nya skolmatspolicyn i Uddevalla fortsätter. Nu vittnar flera föräldrar om att deras barn kommer hem efter skolan trötta, hungriga och med huvudvärk.

ANNONS
|

Bohusläningen har tidigare berättat om Uddevallas nya kostpolicy i skolan. Utöver skolor omfattas även äldreomsorgen av policyn.

Den innebär att det ska serveras mer svensk husmanskost. Det innebär mer kött och ett vegetariskt alternativ. Samtidigt försvinner köttalternativet för de elever som inte äter fläsk av religiösa skäl.

Förändringen har mötts av skarp kritik av elever som menar att de känner sig diskriminerade och exkluderade på grund av beslutet och att det vegetariska alternativet inte är fullgott.

Föräldrar rasar

Bohusläningen har träffat ett flertal föräldrar som är mycket kritiska till förändringen. Men bara Manal är beredd att ställa upp med förnamn och bild. De andra är rädda för repressalier från sina arbetsgivare. Men de vill ändå berätta om hur deras barn påverkas av den nya policyn.

ANNONS

Bland annat säger de att deras barn inte har energi för att fokusera och prestera i skolan. Föräldrarna upplever även att barnen är trötta efter skolan.

– Våra barn kan inte delta i skolan på samma villkor som andra barn och det påverkar deras mående. De är vrålhungriga och helt utslagna när de kommer hem på grund av undernäring. De sover oftast när de kommer hem och har ingen energi att delta på fritidsaktiviteterna, säger Manal, en av föräldrarna.

Hon berättar vidare att hennes barn känner sig exkluderade och diskriminerade av förändringen.

– De som inte äter fläsk av religiösa skäl ska inte behandlas annorlunda.

Manal och de övriga föräldrar vittnar om hur deras barn kommer hem utslagna och med huvudvärk.

– De ska inte behöva gå hungriga på dagarna. Det går emot barnkonventionen och påverkas deras mående. Risken är att de kan känna sig svikna av samhället, säger en förälder som vill vara anonym.

LÄS MER:Så blev skolmaten i Uddevalla en nationell snackis – detta har hänt

"Mått dåligt och haft huvudvärk”

Några av deras barn är också med under intervjun, men vill vara anonyma. De berättar att de vissa dagar enbart äter potatis eller sallad. Ibland har de med sig färdiglagad mat hemifrån, andra dagar väljer de att stanna hemma.

Det händer också att de avstår helt från att äta skollunchen.

ANNONS

– Jag har mått dåligt och haft huvudvärk på grund av det här, och så ska det egentligen inte vara. Våra föräldrar betalar skatt och vi har rätt att få ett köttalternativ, precis som andra elever, säger han och skakar på huvudet.

De beskriver situationen som frustrerande och bekymmersam. En av ungdomarna säger att han hamnar i diskussioner med andra elever runt matbordet i skolan som ifrågasätter hans beslut om att inte äta det vegetariska alternativ som erbjuds.

– Det skapar både irritation och ilska hos mig.

Samtidigt är eleverna överens om att det vegetariska alternativet som erbjuds i skolan inte är fullgott och näringsrikt där protein är en viktig näringskälla.

– Vi behöver proteinet för att få energi inför mycket skolarbete.

Manal är orolig över att detta kan leda till förändrade kostvanor och en ökad risk för fetma hos skolungdomarna i Uddevalla.

– De äter kexchoklader eller andra sötsaker istället för lunch, och det oroar mig.

Vilka förändringar vill ni se?

– Vi vill se att våra barn inte behandlas annorlunda på grund av sin religion och att de får ett köttalternativ och en näringsrik kost som andra barn, säger föräldrarna.

Manal fyller i:

– Det är skamligt att Uddevalla kommun 2024 jobbar med att exkludera barn när skolan jobbar med inkludering. Gör om och gör rätt.

ANNONS
Flera föräldrar vittnar nu om om att deras barn känner sig diskriminerade och exkluderade av beslutet.
Flera föräldrar vittnar nu om om att deras barn känner sig diskriminerade och exkluderade av beslutet. Bild: Nemanja Kazic

Kommunstyrelse ordförande i Uddevalla Martin Pettersson (SD) har i en tidigare intervju berättat att han har översköljts av positiva reaktioner på skolmatspolicyn. Och att han inte känner till kritiken som riktats mot kommunen.

– Det sammantagna intrycket är att policyn har ökat nöjdheten med skolmaten på Uddevallas skolor. Vi kan inte göra alla nöjda och det var vi medvetna om på förhand. Väljer man att inte äta den husmanskost som serveras, så finns det ett fullgott vegetariskt alternativ, har Martin Pettersson tidigare sagt.

DO: Fått in flera anmälningar

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har fått in flera anmälningar från elever som känner sig diskriminerade. Bohusläningen har tagit del av anmälningarna.

Bland annat skriver en elev att han känner sig diskriminerad och exkluderad av beslutet, eftersom det vegetariska alternativet som erbjuds i skolan inte tillfredsställer hans behov. En förälder uppger i sin DO-anmälan att hans barn nu tvingas välja vegetariskt alternativ istället för köttalternativ och att detta kan upplevas som en indirekt diskriminering.

Det är inte klart om DO alls kommer att ta upp ärendet.

– Vi kommenterar aldrig pågående anmälningar som inte behandlats klart, säger Maria Swanljung, pressekreterare vid diskrimineringsombudsmannen.

Manal och de övriga föräldrarna berättar att de även har JO-anmält Uddevalla kommun.

ANNONS

LÄS MER:Husmanskost med mer kött – ny policy på gång för skolmaten

LÄS MER:Uddevallaelever rasar mot nya skolmaten: ”Orättvist”

LÄS MER:Elever känner sig diskriminerade – anmäler skolmaten till DO

LÄS MER:En fråga för DO att utreda!

LÄS MER:Är inte skolmaten för alla barn, Martin Pettersson?

ANNONS